Primary links

MENU

Filter op

Infomoment Verkeersweken

Een praktijkgericht infomoment over de inhoud en de organisatie van verkeersweken in het secundair onderwijs.

Eerst verneem je hoe je een verkeersweek kunt boeken en organiseren.

Daarna stellen we de drie verkeersquizzen voor de verschillende graden voor:

  • Eerste graad: de fietsquiz. Een quiz over de wegcode voor fietsers. ook zichtbaarheid en duurzame mobiliteit komen aan bod. 
  • Tweede graad: train je Mobibrein. Een online quiz die sterk gericht is op gedrag en attitude.
  • Derde graad: binnenkort je rijbewijs? Een quiz in spelvorm die niet alleen de kennis van de wegcode test. We laten de leerlingen ook nadenken over het rijbewijs en wat dat met zich meebrengt: mobiliteit, financieel, praktijkexamen, enzovoort.

Ten slotte kun je twee workshops naar keuze volgen, workshops zoals ze ook aan de leerlingen gegeven worden binnen een verkeersweek: 

  • Eerste graad: 1) Velovaardig. Een praktijkworkshop om de stuur- en fietsvaardigheden van leerlingen te trainen en te testen. Om veilig in groep te fietsen, moeten leerlingen zich vlot kunnen aanpassen aan de positie en bewegingen (uitwijken, afslaan, ritsen en bochten nemen) van fietsers rondom hen. Daarnaast moeten ze specifieke vaardigheden beheersen om in groep te kunnen rijden, zoals compact rijden, afslaan, ritsen en communiceren.  2) Fietsfabriek. Actieve workshop met doe-opdrachten. De leerlingen verzamelen fietsonderdelen waarmee ze een onvolledige fiets vervolledigen. Ze moeten onder meer een fietsband oppompen, een fietsbel vastzetten en een ketting opleggen.
  • Tweede graad: 3) Dode hoek in zicht. Door zelf te ervaren wanneer ze wel en niet zichtbaar zijn, ontdekken de leerlingen waar de dode hoek zich bevindt. Via dodehoekanimaties, filmpjes en een test komen ze te weten hoe ze zich het best kunnen gedragen als ze in de buurt van een vracht- of bestelwagen fietsen.4) Focus op de weg. Merken jongeren de gevaren in het verkeer tijdig op en reageren ze op een gepaste manier ? In deze workshop onderzoeken we of jongeren weten wat de veiligste manier is om zich in het verkeer te begeven en bespreken we de invloed van factoren, zoals vrienden, muziek en smartphones.
  • Derde graad:  5) Rijden zonder invloed. Samen met de leerlingen kijken we met een nuchtere blik naar de meest gekende vooroordelen over alcohol en drugs. Via doe-opdrachten en stellingen ontdekken ze interessante weetjes over de thema’s en scheiden ze de fabels van de feiten. 6) Risico's van de baan. Deze interactieve workshop focust op vier oorzaken van verkeersonveiligheid: risicoperceptie, snelheid, vermoeidheid en passagiers. Tijdens een groepswerk ondervinden de jongeren zelf de gevaren en formuleren ze hoe ze zich voelen als ze in bepaalde onveilige verkeerssituaties terechtkomen.

Programma

08.30 uur: onthaal

09.00 uur: praktische informatie over de organisatie van de verkeersweken

09.20 uur: kennismaking met de drie verkeersquizzen 

09.45 uur: workshop 1

11.00 uur: workshop 2

12.00 uur: einde

Doelgroep

Leerkrachten Secundair Onderwijs, directies, gemeentebesturen en politiezones.

Meer info

Erik Thys: 015 63 14 03 of erik.thys@vsv.be. 

Infomoment Verkeersweken

Datum en locatie

Prijs

Gratis
Gratis