Primary links

MENU

Fietsgemeente/Fietsstad 2015

Fietsgemeente/Fietsstad 2015

Gent, Deinze, Kontich en Boechout zijn op 23 juni 2015 door Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts bekroond tot Fietsgemeente/Fietsstad 2015.

Met de bekroning willen Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts, de VSV en het Departement Mobiliteit en Openbare Werken steden en gemeenten die een goed lokaal fietsbeleid voeren, in de schijnwerpers plaatsen. Naast de officiële prijzen werden ook publieksprijzen uitgereikt. Deze gaan naar Gent, Heusden-Zolder en Merksplas.

Negen genomineerden, vier winnaars

Nadat in totaal 34 steden en gemeenten zich eind vorig jaar kandidaat hadden gesteld als Fietsgemeente/Fietsstad, selecteerde een vakjury onder leiding van de VSV begin dit jaar negen genomineerden, onderverdeeld in drie categorieën volgens aantal inwoners: Antwerpen, Gent, Sint-Niklaas, Deinze, Kontich, Sint-Truiden, Boechout, Kampenhout en Oosterzele.

Naast de VSV zaten onder meer vertegenwoordigers van Fietsberaad Vlaanderen, de Fietsersbond, het Departement Mobiliteit en Openbare Werken, de Vereniging van Vlaamse provincies en de Hogeschool Verkeerskunde in de jury.

Na een terreinonderzoek door een onafhankelijk studiebureau duidde de jury per categorie aan welke stad of gemeente de titel Fietsgemeente/Fietsstad 2015 mag dragen:

Meer dan 50.000 inwoners: Gent

In de categorie steden met meer dan 50.000 inwoners gaat de titel Fietsgemeente/Fietsstad 2015 naar Gent. Gent is een voortrekker inzake het inrichten van fietsstraten, schoolstraten en leefstraten, heeft de afgelopen jaren een aantal mooie infrastructuurprojecten voor fietsers gerealiseerd (fietstunnels en fietsbruggen), en voert fietscultuur in het algemeen hoog in het vaandel.

Tussen 20.000 en 50.000 inwoners: Deinze en Kontich

In de categorie steden en gemeenten tussen 20.000 en 50.000 inwoners krijgen zowel Deinze als Kontich de titel Fietsgemeente/Fietsstad 2015 (ex-aequo).

Deinze is een pionier inzake het gratis aanbieden van Blue Bikes aan zowel de eigen inwoners als bezoekers, fietsers kregen er bij de herinrichting van het stadscentrum een prioritaire plaats toebedeeld en de fietsenstallingen zijn er van voorbeeldige kwaliteit.

Kontich heeft een ambitieus verkeerscirculatieplan ingevoerd met positieve gevolgen voor fietsers, heeft een sterk fietsbeleidsplan in voorbereiding, en kent van alle genomineerden het sterkst stijgende fietsgebruik.

Minder dan 20.000 inwoners: Boechout

In de categorie gemeenten met minder dan 20.000 inwoners wordt de gemeente Boechout uitgeroepen tot Fietsgemeente/Fietsstad 2015. Het Boechoutse fietsbeleidsplan is een voorbeeld voor andere kleinere gemeenten, de gemeente blijft haar beleid verder verbeteren en de infrastructuurprojecten zoals bijvoorbeeld het lokale tracé van de nieuwe fietssnelweg Antwerpen-Lier zijn er voorbeeldig. Voor Boechout gaat het om de tweede bekroning op rij, aangezien de gemeente ook bij de eerste editie van Fietsgemeente/Fietsstad in 2012 al in de prijzen viel.

Bovenop de trofee kregen de winnaars van de Vlaamse overheid een mooie prijs ter waarde van maximum 50.000 euro per categorie, te besteden aan infrastructuur die ten goede komt aan de fietsers in de betreffende gemeenten.

Publieksprijzen

Naast de aanduiding van de officiële winnaars door de vakjury kreeg ook het brede publiek de afgelopen maanden de gelegenheid om via een online poll per categorie een favoriete Fietsgemeente/Fietsstad aan te duiden. Er liepen in totaal 32.654 stemmen binnen.

Gent, Heusden-Zolder en Merksplas eindigden bovenaan in de rangschikking met het grootste aantal stemmen binnen hun categorie en kregen dus elk een Publieksprijs Fietsgemeente/Fietsstad 2015 toegekend.