Primary links

MENU

Vernieuwing van de rijopleiding

2017 is hét jaar van de vernieuwde rijopleiding. In de pers verschenen al berichten over aanpassingen aan de examens, de opleidingsmomenten en de duurtijden. We informeren u graag over de stand van zaken van de vernieuwingen.

Vlaanderen werd in 2014 geconfronteerd met de schande van de 400 verkeersdoden. Met het Vlaams Verkeersveiligheidsplan roept Minister Weyts hieraan een halt toe. Speerpunt in het plan: een betere rijopleiding en examinering. Want willen we het dodental lager, dan moet de lat omhoog.

De vernieuwing zal vanaf 1 oktober 2017 van start gaan, maar een eerste stap wordt al op 1 maart 2017 gezet. 

Wettelijk kader

De rijopleiding vernieuwen gaat niet van de ene dag op de andere. De grote lijnen zijn uitgetekend en momenteel wordt alles in een wettelijk kader gegoten. De eerste teksten zijn in het Belgisch Staatblad verschenen, aan andere teksten wordt nog gewerkt.

Hieronder vindt u de uitgetekende lijnen terug. Bij de downloads onderaan leest u wat er effectief al verschenen is in het Belgisch Staatsblad. 

Volgende aanpassingen aan de rijopleiding worden verwacht:

  • Het theorie-examen wordt aangepast.
  • De invoering van een verplicht vormingsmoment voor iedereen die als begeleider op een voorlopig rijbewijs wilt worden opgenomen.
  • De invoering van een logboek als ondersteuning van het leerproces.
  • Het praktijkexamen wordt aangepast.
  • De invoering van een verplicht terugkommoment voor iedereen die zijn definitief rijbewijs behaalt.
  • De minimale oefenperiode wordt verlengd tot 9 maanden.

Leerlingen zijn niet verplicht om praktijklessen te volgen. Het systeem waarbij een leering twintig uur les volgt, waarna hij/zij een bekwaamheidsattest kan verkrijgen van de rijschool om alleen verder te oefenen, blijft bestaan.

Op de website rijbewijzer.be vindt u alle informatie over de nieuwe rijopleiding én op maat van uw leerlingen.

U vindt op de website van GOCA meer praktische informatie over de aanpassingen aan de examens.