Primary links

MENU

FietSOmeter

logo fietsometer

Fiets samen, fiets beter, doe de FietSOmeter!

Fietsen in groep Meer en meer scholen gebruiken de fiets voor regelmatige en/of occasionele verplaatsingen. Veilig in groep fietsen veronderstelt echter andere vaardigheden dan individueel fietsen. Voor leerlingen van de eerste graad is dat een nieuwe ervaring. Een secundaire school doet er dus goed aan om de fietsvaardigheid van de nieuwe leerlingen eerst te testen. Pas wanneer leerlingen over een aantal individuele fietsvaardigheden beschikken, kun je ze in groep leren fietsen.

De FietSOmeter
De FietSOmeter, een nieuw project van de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde), test de vaardigheid van leerlingen van het eerste jaar secundair onderwijs om zich op een veilige manier met de fiets in groep te verplaatsen, in het echte verkeer.

Gratis doe-pakket Ingeschreven scholen ontvangen een gratis doe-pakket met daarin al het nodige materiaal om van De FietSOmeter een succes te maken. Het pakket bevat onder andere lesfiches met een stapsgewijze voorbereiding op de test, infofolders voor de ouders en de leerlingen en ondersteunend materiaal bij de test (bv. wegwijzers en rugnummers).

Vaardigheden Tijdens de test gaan de leerlingen in kleine groepjes op pad en worden ze getest op:

  • veilig verkeersgedrag;
  • ritsen;
  • communicatie;
  • compact rijden (gegroepeerd);
  • van richting veranderen.

Schrijf je in en volg je leerlingen op via de gloednieuwe www.fietsometer.be!