Herkennen van en omgaan met leerstoornissen tijdens de rijles - punt 2 en 3
Naar schatting heeft 5 tot 10 procent van de bevolking één of meerdere leerstoornissen. Ook deze personen met ADHD, autisme, dyslexie… zijn perfect in staat om te leren autorijden. Zij vragen echter een aangepaste aanpak, die inspeelt op hun talenten en beperkingen. Het is dus essentieel om na te denken over de mogelijkheden van deze doelgroep om zich te verplaatsen.
Inschrijven
Wat leer je?
We leren je de meest voorkomende leerstoornissen herkennen en we coachen je om in te spelen op de talenten en de beperkingen van een leerling tijdens de rijles. Zo werk je een lessenplan uit op maat van de leerling opdat ook hij/zij het rijbewijs haalt en een veilige bestuurder wordt.
De opleiding helpt je een leerling met een leerstoornis meer efficiënt te begeleiden. Dat leidt tot een positieve ervaring en goede motivatie bij de leerling, maar ook tot een beter eindresultaat van de rijlessen.
Programma
Dag 1
- Specifieke leerstoornissen: dyslexie en dyscalculie
Dag 2
- Stellingen in verband met leerstoornissen/dyslexie/dyscalculie
- Gedragsleerstoornissen: AD(H)D en autismespectrumstoornissen (ASS)
Dag 3
- Stellingen in verband met AD(H)D en ASS
- Overige leerstoornissen: dyspraxie en hoogbegaafdheid en NLD
- Leerstoornissen herkennen
Voor wie?
Omdat we verder bouwen op de kennis uit de brevettenexamens is de cursus specifiek gericht naar gebrevetteerde rijlesgevers.
Opgelet: Om iedereen de kens te geven deze opleiding te volgen, laten we maximaal 3 rijlesgevers per rijschoolvestiging per opleiding toe. Wil je toch met meer dan 3 rijlesgevers inschrijven, contacteer ons dan via rijopleiding@vsv.be en we bekijken samen je aanvraag.
Erkende bijscholing
De opleiding is door de Vlaamse overheid goedgekeurd voor 7 opleidingsuren als erkende bijscholing voor punt 2 en 3.
Enkel indien je de volledige opleiding volgt, heb je recht op een getuigschrift met daarop het onderwerp en aantal vormingsuren vermeld. De lesgever aangesteld door de VSV bezorgt geen getuigschrift dat niet strookt met de werkelijkheid.
Cevora
Deze opleiding kwam tot stand in samenwerking met Cevora. Deelnemers die lid zijn van PC200, kunnen via Cevora gratis deelnemen aan de opleiding: schrijf in en selecteer "Ik wil via een partner inschrijven".
Algemene voorwaarden
- Als je je voor deze opleiding inschrijft, ga je akkoord met de algemene voorwaarden.
Er gelden bijkomende voorwaarden voor dit webinar:
- Je kan je een kwartier voor aanvang aanmelden, we starten stipt op tijd.
- Elke deelnemer is verantwoordelijk voor:
- een stabiele internetverbinding
- een toestel waarmee ze de lesgever steeds kunnen zien en horen
- een toestel dat beschikt over een functionerende camera en microfoon, want als deelnemer moet je de hele opleiding in beeld blijven en actief deelnemen via de microfoon?
Zijn één van deze bovenstaande zaken niet in orde, dan kan dat ervoor zorgen dat je géén attest ontvangt.
- Je eID wordt opgevraagd tijdens de opleiding.
- Indien je je te laat aanmeldt of voor het einde van de opleiding verdwijnt, noteren we dat op de aanwezigheidslijst en ontvang je geen attest van aanwezigheid.
Contactgegevens
Elizabeth Vlaeminck
Projectverantwoordelijke Team Rijopleiding
015 64 10 96
elizabeth.vlaeminck@vsv.be