Wat leer je?

De opleiding is gericht op theorie, er is geen praktijk voorzien.
In de opleiding komen drie onderdelen uitgebreid aan bod:

  1. We overlopen met de motorrijlesgevers de examenmanoeuvres. Dan bespreken we samen voor elke oefening het doel en hoe we dat juist kunnen bereiken.
  2. We benadrukken het levenslang leren, want beginnende motorrijders blijven een erg kwetsbare groep. Doorheen de opleiding leggen we meermaals de link tussen het belang van rijtechnisch en rijtactisch motorrijden.
  3. We denken kritisch na over veilig motorrijden op basis van verschillende onderzoeken (MAIDS, MOTAC, IFZ). Die studies bieden inzichten waarmee we tijdens het rijden op de openbare weg rekening  kunnen en moeten houden. Als motorrijlesgever is het belangrijk om deze inzichten en achtergrondinformatie te kennen en toe te passen tijdens de opleiding van beginnende motorrijders.

Programma

08:00

Onthaal
08:30 Verwelkoming Wouter De Clercq (VSV)
08:45 Wat is veilig motorrijden? Verdiepen in onderzoeken rond verkeersveiligheid bij motorrijders Karel De Bisschop (VSV)
10:30 Pauze
10:45 Hoe kunnen we die inzichten toepassen tijdens de motorrijopleiding? Karel De Bisschop
12:30 Lunch
13:00
  • Doelstelling v/d examenmanoeuvres overlopen
  • Aanleren v/d juiste rijtechnieken voor correct en veilig motorrijden
Dirk De Clercq (Centrum Motoropleiding Dirk)
14:45 Pauze
15:00
  • Een goede lesopbouw voor een betere motorbeheersing
  • Nieuwe motorrijtechnieken
Dirk De Clercq
16:30 Einde

Voor wie?

Omdat we verder bouwen op de kennis uit de brevettenexamens is de cursus specifiek gericht naar rijlesgevers met brevet IV.

Opgelet! Om iedereen de kans te geven deze opleiding te volgen, laten we maximaal vijf rijlesgevers per rijschoolvestiging per opleiding toegelaten.

Erkende bijscholing

De opleiding is door de Vlaamse overheid goedgekeurd voor 7 opleidingsuren als erkende bijscholing voor punt 1 en 2 voor motorrijlesgevers (houders brevet IV).

Enkel indien je de volledige opleiding volgt, heb je recht op een getuigschrift met daarop het onderwerp en aantal vormingsuren vermeld. De VSV bezorgt geen getuigschrift dat niet strookt met de werkelijkheid.

Cevora

Deze opleiding loopt in samenwerking met Cevora. Deelnemers die lid zijn van PC200, kunnen via Cevora gratis deelnemen aan de opleiding: schrijf in en selecteer "Ik wil via een partner inschrijven".

Algemene voorwaarden

Als je je voor deze opleiding inschrijft, ga je akkoord met de algemene voorwaarden.

Contactpersoon

Wouter De Clercq
Projectverantwoordelijke Team Rijopleiding
015 44 32 65
wouter.declercq@vsv.be