Mobiliteitseffecten beoordelen met mobiliteitstoets, MOBER en MER
Hoe kan je de mobiliteitseffecten van nieuwe projecten inschatten? Hoe kan je zelf een kwalitatieve studie uitvoeren? Waar moet je op letten en wat zijn de geschikte methoden?
Tijdens deze opleiding maak je kennis met drie instrumenten die je hierbij kunnen helpen. Met de mobiliteitstoets doe je een eerste screening van de effecten. Het mobiliteitseffectenrapport (MOBER) gaat na welke impact de maatregelen hebben op de verkeersleefbaarheid en bereikbaarheid. Ten slotte verruimen we onze blik met het milieueffectenrapport (MER).

Wat leer je?
- Het algemene kader van mobiliteitseffecten toelichten en uitleggen hoe de beoordeling hiervan in de praktijk werkt via de mobiliteitstoets, het mobiliteitseffectenrapport (MOBER) of het milieueffectenrapport (MER).
- De mobiliteitstoets kunnen gebruiken om mobiliteitseffecten te beoordelen en relevante beleidsconclusies te kunnen trekken.
- Een eenvoudig mobiliteitseffectenrapport kunnen opmaken aan de hand van de voorgestelde methoden en technieken en hieruit relevante beleidsconclusies kunnen trekken.
- Kunnen uitleggen aan welke kwaliteitsvereisten een mobiliteitseffectenrapport moet voldoen en de kwaliteit van een mobiliteitstoets en een mobiliteitseffectenrapport kunnen beoordelen.
Programma
Voor wie?
Iedereen die professioneel of uit interesse bezig is met de beoordeling van verkeers- en mobiliteitseffecten en de opmaak van mobiliteitstoetsen en mobiliteitseffectenrapporten. (MOBER)
Partners
Samen met Joris Willems (Hogeschool PXL, afdeling verkeerskunde) en Enid Zwerts (studiebureau SUUNTA) stelden we het programma samen.
Algemene voorwaarden
Als je je voor een congres of opleiding van de VSV inschrijft, ga je akkoord met de algemene voorwaarden.
Contactpersoon
Karen Foubert
015 63 14 00
karen.foubert@vsv.be
2600 Berchem
1000 Brussel