Voor de tiende keer op rij konden Vlaamse weggebruikers op een speelse manier hun verkeerskennis bijspijkeren door online 15 vragen te beantwoorden rond verkeersveiligheid, verkeersregels en verkeerstekens. Dit jaar namen in totaal 108.679 mensen deel aan de quiz. 63% van de deelnemers scoorde 11 punten of meer, en behaalde dus voldoende punten om een van de vele mooie prijzen te winnen. De hoofdwinnaar is afkomstig uit Sint-Niklaas, hij sleept de reischeque van 1000 euro in de wacht.

Net zoals de voorgaande jaren konden bedrijven zich registreren om hun werknemers te laten deelnemen via een gepersonaliseerde link. In totaal 293 bedrijven namen op deze manier deel aan de quiz, samen goed voor 17.449 quizzers. Opvallend is dat de bedrijfsquizzers hogere scores behaalden, bij hen lag het slaagpercentage op 71%.

 

Vragen over verkeersveiligheid best beantwoord

De top 5 van best beantwoorde vragen telt vier vragen die rechtstreeks te maken hebben met verkeersveilig gedrag. Zo weet 93% van de deelnemers dat een kort dutje de beste remedie is als je slaperig wordt achter het stuur, ook al moet je niet ver meer rijden. Een even hoog percentage weet dat je als fietser het beste achter een vrachtwagen blijft om niet in de dode hoek terecht te komen, en dat cannabisgebruik de reactiesnelheid tijdens het rijden verlaagt. De best beantwoorde vraag gaat over de plaats van een groepje fietsers op de weg: als je met een groep van minder dan 15 personen fietst, moet je verplicht het fietspad gebruiken als er een is (94% correcte antwoorden).

De slechtst beantwoorde vragen hebben betrekking op minder gekende of recent gewijzigde verkeersregels. Zo weet slechts 18% van de deelnemers dat je je achtermistlicht altijd moet gebruiken bij felle regen, en bij mist of sneeuwval als de zichtbaarheid minder dan 100 meter bedraagt. Slechts 25% kent het verkeersbord dat waarschuwt voor een verhoogde inrichting, en de nieuwe verkeersregel die bepaalt dat ook speed pedelec-gebruikers fietsers mogen inhalen in een fietsstraat is slechts door 30% van de deelnemers gekend.

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters: “Ik vind het heel bemoedigend dat zoveel Vlamingen deelnemen aan De Grote Verkeersquiz, en dat met name de vragen over verkeersveilig gedrag heel vaak correct werden beantwoord. De minder goede scores op vragen over algemene verkeersregels en nieuwigheden in de wetgeving tonen aan dat je verkeerskennis bijschaven een must blijft. Met De Grote Verkeersquiz kan dat op een leuke en speelse manier!”

Volgend jaar plant de VSV een nieuwe editie van De Grote Verkeersquiz. Wie intussen zijn verkeerskennis verder wil bijschaven kan daarvoor nog altijd terecht op www.degroteverkeersquiz.be, maar er zijn geen prijzen meer te winnen.