“Automodus” staat voor de bewuste keuze om afleiding in het verkeer te vermijden door je smartphone buiten handbereik te leggen, op “niet storen” of stil te zetten. Jonge bestuurders zijn het meest geneigd om in automodus te gaan telkens ze in de wagen stappen, zo blijkt uit een nieuwe bevraging van de VSV (1): 

  • Van de 18-29 jarigen geeft 52% aan bijna elke rit in automodus te gaan. Het gemiddelde voor alle leeftijdsgroepen samen ligt op 44%.
  • 85% van de 18-29-jarigen toont zich bereid om in automodus te gaan en zo afleiding te vermijden, terwijl het gemiddelde voor alle leeftijdsgroepen samen 77% bedraagt.

 

Niettemin komen net de jongere leeftijdsgroepen het vaakst in de verleiding om de gsm te hanteren tijdens het rijden: van de 18- tot 29-jarigen verklaart slechts 24% dit nooit te doen; bij de 30- tot 39-jarigen gaat het om 25%, tegenover 42% in de leeftijdsgroep van 40 tot 54 jaar.

 

Verder meent 82% van de bevraagden dat het heel normaal is om even niet bereikbaar te zijn als je aan het rijden bent, bij de jongere bestuurders (18-29 jaar) ligt dit aandeel zelfs nog iets hoger (86%). Toch is er een zekere aarzeling om de gsm helemaal aan de kant te laten tijdens het rijden: slechts 59% van alle bevraagden vindt dat geen enkele binnenkomende oproep of melding zo dringend is dat ze dadelijk beantwoord moet worden; op dit vlak zien we geen verschil voor de jongere bestuurders (eveneens 59%). 

 

“Net die groep van aarzelende bestuurders willen we met onze nieuwe campagne overtuigen om in automodus te gaan. Binnenlopende oproepen en meldingen zorgen alleen maar voor afleiding en verhogen het risico dat je verkeerstekens of andere weggebruikers over het hoofd ziet. Geen enkele oproep of melding is een ongeval waard” zegt Werner De Dobbeleer (VSV). 

 

De VSV benadrukt dat er voor iedereen een passende manier is om in automodus te gaan, al naargelang de situatie:

  • Smartphone buiten handbereik: bijvoorbeeld in het handschoenkastje of in je handtas.
  • Smartphone op “niet storen”: de “niet storen”-functie houdt binnenkomende berichten en oproepen tegen. Je kunt ervoor kiezen om oproepen van favorieten toch door te laten komen en functies als GPS en muziek nog te blijven gebruiken.
  • Smartphone op stil: zo word je niet afgeleid door binnenkomende meldingen. Je GPS en muziek kun je blijven gebruiken.

 

Bekende gezichten promoten automodus

Van 1 tot 28 februari promoten Dieter Coppens, Tine Embrechts en Adriaan Van den Hoof elk hun manier om in automodus te gaan en zo ongevallen te vermijden. Dat doen ze via 315 wegaffiches verspreid over heel Vlaanderen, in radiospotjes op MNM, Q Music, Studio Brussel en Top Radio en via berichten op sociale media. In een online video nemen Adriaan, Dieter en Tine de proef op de som en gaan ze consequent in automodus wanneer ze in de wagen stappen. Het resultaat van dit experiment zie je op www.beloofd.be.     

De campagneboodschap is verder te zien op de tankpistolen in 535 tankstations, en tien influencers zorgen voor verdere verspreiding naar hun volgers. Op de Beloofd-website kan al wie dat wil de belofte maken om zelf in automodus te gaan, en die belofte vervolgens delen met vrienden en familie. De Beloofd-website is meteen ook de plek waar alle campagnemateriaal ter beschikking is. 

 

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters: “Afleiding door smartphonegebruik achter het stuur veroorzaakt levensgevaarlijke situaties en is intussen uitgegroeid tot een van de grootste killers in het verkeer. Kies daarom voor een slimme oplossing en ga in automodus voor je vertrekt. Door bepaalde functies van je smartphone uit te schakelen, hem op stil te zetten of buiten handbereik te leggen, vermijd je dat je tijdens het rijden wordt afgeleid. Terugbellen of een antwoordje sturen kan probleemloos achteraf, vanop een veilige plek”.

 

Meer informatie: www.beloofd.be, www.veiligverkeer.be.

(1)    Online panelbevraging bij 586 Vlaamse autobestuurders (18-54 jaar) die in het bezit zijn van een smartphone, uitgevoerd door Ipsos van 7 tot 12 december 2020, in opdracht van de VSV.