Stappen en fietsen zijn coronaveilige manieren om naar school te gaan, maar zeker in de donkere wintermaanden verdient de verkeersveiligheid van stappers en trappers extra aandacht. Kinderen die te voet of per fiets op weg zijn, lopen in deze periode immers het risico dat autobestuurders hen in het (schemer)duister niet of te laat opmerken. Een fluohesje zorgt voor betere zichtbaarheid op grote afstand, zodat automobilisten hun gedrag kunnen aanpassen en ongevallen met kwetsbare weggebruikers kunnen vermijden. Een fietshelm kan uiteraard geen ongevallen voorkomen, maar vermindert het risico op ernstige hoofdletsels bij een ongeval of valpartij met 60%. Het risico op dodelijk hoofdletsel daalt zelfs met 71% (1). Nederlands onderzoek toont aan dat hoofd- of hersenletsels bij fietsongevallen naar verhouding vaker voorkomen bij kinderen en jongeren (2). Zeker voor jonge fietsers en fietspassagiers is het dragen van een fietshelm dus sterk aan te raden.

 

Tot krokusvakantie

Helm Op Fluo Top loopt dit schooljaar van maandag 16 november tot en met vrijdag 12 februari, vlak voor de start van de krokusvakantie. In totaal nemen bijna 1600 kleuter- en lagere scholen, samen goed voor zo’n 410.000 leerlingen, deel aan de actie. Voor elke dag waarop de leerlingen tijdens de actieperiode met een fluohesje naar school komen, krijgen ze in de klas een sticker op een spaarkaart. Wie per fiets komt en daarbij een fietshelm draagt, krijgt een extra sticker. Naar gelang van het aantal stickers dat de kinderen bij het einde van de actie hebben gespaard, krijgen ze een toegangsticket voor ZOO Antwerpen of ZOO Planckendael. Daarnaast schenken ook campagnepartners AS Adventure, Cartoon Network, Gofluo, JBC, Nutcase, Skoebidoe, Torfs en Wowow toffe prijzen weg.

 

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters: “Op 12 november gaf ik de aftrap van de nationale FLUODAG, dit is de jaarlijkse start van heel wat sensibiliseringscampagnes rond zichtbaarheid in het verkeer. Zien en gezien worden is van levensbelang in het verkeer. Het is dan ook mijn ambitie om initiatieven rond verkeersveiligheid samen te brengen en zo een krachtige boodschap naar een zo groot mogelijke doelgroep naar buiten te brengen.  Ook dankzij Helm Op Fluo Top dragen meer leerlingen een fluohesje en een fietshelm tijdens verplaatsingen van en naar de school. Zo zijn ze beter zichtbaar én beter beschermd bij ongevallen of valpartijen, en dat is een pluspunt voor hun veiligheid. Maar de veiligheid van kinderen in het verkeer hangt ook af van de manier waarop andere weggebruikers zich gedragen. Kijk dus zeker in de donkere wintermaanden als automobilist extra uit voor voetgangers en fietsers, en pas je snelheid aan als je vermoedt dat er kinderen in de buurt zijn!”.

 

 

Beeldmateriaal van de start van de actie in basisschool De Spreeuwen te Mechelen is beschikbaar via deze link: https://we.tl/t-YCDPcdxZjE 

Meer informatie: https://www.verkeeropschool.be/projecten/helm-op-fluo-top 

 

______

(1) Høye, A. (2018). Recommend or mandate? A systematic review and meta-analysis of the effects of mandatory bicycle helmet legislation. In: Accident Analysis & Prevention, vol. 120, p. 239-249.

(2) Kampen, L.T.B. van (2007). Gewonde fietsers in het ziekenhuis; Een analyse van ongevallen- en letselgegevens. R-2007-9. SWOV, Leidschendam.