Problematiek van alcohol achter het stuur

11 ongevallen per dag met bestuurder onder invloed van alcohol

In de afgelopen 10 jaar is het aantal ongevallen met een bestuurder onder invloed van alcohol met 20% gedaald, zo blijkt uit een analyse van Vias institute. Desondanks waren er in 2018 nog steeds meer dan 4000 ongevallen met een bestuurder onder invloed van alcohol met doden of gewonden, gemiddeld gaat het over ongeveer één letselongeval elke twee uur. Meer dan 5200 mensen raakten daarbij gewond.

Alcoholgebruik heeft verschillende negatieve effecten op het rijgedrag: remmingen vervagen, de concentratie neemt af, de reactiesnelheid neemt af, bestuurders gaan meer slingeren, hun snelheid schommelt meer en een vorm van slaperigheid kan optreden. Toch denken bestuurders vaak dat ze nog steeds perfect in staat zijn om onder invloed van alcohol te rijden, wat te wijten is aan een vorm van overmoed.

Risico op een ongeval tot 200x hoger

Een andere vaststelling is dat bestuurders die onder invloed van alcohol rijden, meestal veel te veel gedronken hebben. Dat heeft uiteraard gevolgen voor de verkeersveiligheid. Je risico op een ongeval wordt groter, ook al heb je maar enkele glazen op. Meer dan 4 op de 10 bestuurders die bij een ongeval betrokken zijn, hebben zelfs een alcoholgehalte in het bloed van meer dan 1,8 ‰, of 3,5 maal de toegestane limiet.

Bij een verkeersongeluk lopen bestuurders met zo'n hoog alcoholgehalte ongeveer 200 keer meer kans om te overlijden dan nuchtere bestuurders. Dit is enerzijds te wijten aan het verhoogde risico op ongevallen en anderzijds aan de verwondingen die ernstiger zijn. Bestuurders die onder invloed van alcohol rijden, rijden namelijk vaker ook te snel en dragen bijvoorbeeld minder vaak de veiligheidsgordel. 

BOB al bijna een kwart eeuw trouw op post

Al bijna een kwart eeuw staat BOB in ons land symbool voor de strijd tegen het drinken en rijden. Meer dan ooit blijven deze campagnes van essentieel belang om de maatschappelijke afkeuring ten opzichte van dronken bestuurders te vergroten.

In veel landen, met name in de Scandinavische landen, is de combinatie van niet- rijden en drinken een afgesproken "culturele code".

Er is een sterke sociale druk om niet onder invloed van alcohol te rijden. In België is die attitude nog niet voldoende aanwezig. Zo blijkt uit een Europese enquête dat 1 op de  4 Belgen (24%) niets zegt tegen een persoon die van plan is te gaan rijden, nadat hij te veel gedronken heeft. Er blijft dus nog veel werk aan de winkel om onze mentaliteit te veranderen en ervoor te zorgen dat bestuurders altijd nuchter zijn.

Nieuwe campagne : ‘BOB. Altijd nul op.’

Tijdens deze wintercampagne  ‘BOB. Altijd nul op.’ benadrukken de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde), Brussel Mobiliteit, AWSR (Agence wallonne pour la Sécurité Routière),  Assuralia (de beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen), de Belgische Brouwers en Vias institute dat je pas echt helemaal BOB bent, als je niets gedronken hebt.

De boodschap van de BOB-campagne zal te zien zijn op affiches langs de weg in heel het land, maar ook op bussen van de MIVB in Brussel en De Lijn in Vlaanderen. Ook in talloze horeca-gelegenheden zullen weer tienduizenden bierviltjes liggen met de campagneslogan.

Een radiospot zal tussen 18 en 31 december te horen zijn op Radio 2 en StuBru en via de sociale media kanalen van BOB zal een campagnevideo verspreid worden. Die speelt in op de populariteit van de BOB-sleutelhanger. Na bijna 25 jaar is die BOB-sleutelhanger nog steeds de ultieme beloning voor wie bij een controle negatief blaast.

Je hebt tijdens deze campagne veel kans om zelf zo’n BOB-sleutelhanger te verdienen want de politie zal tijdens deze campagne weer massaal controleren. Dat geldt zeker tijdens het ‘weekend zonder alcohol’. Van vrijdagavond 10 januari tot zondag 12 januari zal de politie nog prominenter bestuurders controleren op alcohol achter het stuur.

Download het campagnemateriaal

Bekijk de spot

Meer info: www.bob.be, www.veiligverkeer.be