De VSV-tuimelwagen is de blikvanger op de stand. Daarin kunnen bezoekers aan den lijve ondervinden waarom het superbelangrijk is om steeds je veiligheidsgordel te dragen, ook achterin en bij korte ritten. Uit onderzoek van de VSV blijkt immers dat iets meer dan 1 op de 7 Vlamingen (15%) er nog steeds niet van overtuigd is dat de gordel ook achterin de auto een noodzaak is. Zowat 1 op de 10 (11%) verklaart de gordel achterin niet consequent te dragen, een kleinere groep klikt zich als bestuurder (7%) of als passagier voorin (6%) niet stelselmatig vast. Een ritje in de VSV-tuimelwagen kan hen wellicht op andere gedachten brengen.

 

Verder zet de VSV op het Autosalon ook het correcte gebruik van kinderzitjes en verhogingskussens in de kijker. Onderzoek van de VSV geeft aan dat een zeer ruime meerderheid van de ouders en grootouders (87%) controleert of hun kinderen en kleinkinderen veilig vastgeklikt zitten, maar dat de helft (51%) moeite heeft met de soms onduidelijke instructies voor het gebruik van kinderzitjes. Wie vragen heeft over de verschillende types zitjes en hoe deze op een correcte manier te gebruiken, kan daarvoor terecht op de VSV-stand.

 

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters: “Na meer dan 60 jaar is de veiligheidsgordel nog steeds levensredder nummer één in de auto, op voorwaarde dat je hem gebruikt uiteraard. Zonder gordel loop je bij een botsing dubbel zoveel risico op zware of dodelijke letsels. Wie achteraan zit en geen gordel draagt is een gevaar voor zichzelf maar ook voor de inzittenden vooraan. Ter gelegenheid van het Autosalon willen we iedereen er nog eens aan herinneren dat je veilig vastklikken, ook achterin en bij korte ritten, een must is om jezelf en anderen in de wagen te beveiligen.”

 

Praktisch

De Brussels Motor Show is van 10 tot en met 19 januari elke dag toegankelijk van 10.30 tot 19.00 uur. Ook zijn er nocturnes tot 22.00 uur op 10, 13 en 17 januari. Tickets zijn te verkrijgen via www.autosalon.be. De VSV-stand is te vinden in Paleis 4.