De speed pedelec, een snelle elektrische fiets die tot 45 kilometer per uur kan halen, is een geschikt vervoermiddel om langere afstanden af te leggen. Speed pedelecs bieden heel wat voordelen: ze zijn emissieloos, ze zorgen voor fittere werknemers en de bestuurder heeft geen last van files. Omwille van de hogere snelheden zijn er echter ook bijkomende risico’s aan verbonden. Vorig jaar telde Vlaanderen in totaal 86 verkeersslachtoffers onder bestuurders van speed pedelecs, waaronder 1 dode en 9 zwaargewonden. Door het stijgende gebruik is het aantal slachtoffers op één jaar tijd bijna verzesvoudigd. Net daarom vindt de VSV het belangrijk om speed pedelec-gebruikers een goede opleiding aan te bieden die hen helpt om zich veilig in het verkeer te begeven.

Ongeveer één derde van de woon-werkverplaatsingen in Vlaanderen gebeurt over een traject van 15 tot 40 kilometer” zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. “Voor dergelijke afstanden zijn speed pedelecs een uitstekend alternatief voor de auto. Daarbij moet de veiligheid natuurlijk altijd voorop staan. Met deze nieuwe opleiding komen we tegemoet aan de groeiende belangstelling voor speed pedelecs bij werknemers én werkgevers”.

Theorie, praktijk en risicoperceptie

De bedrijfsopleiding duurt twee uur en omvat zowel een theorie- als een praktijkgedeelte, met als doel werknemers zich meer bewust te laten worden van de risico’s van het rijden met een speed pedelec. Er wordt aandacht besteed aan zowel bewustwording van het feit dat het belangrijk is om steeds je snelheid aan te passen aan de omgeving, en aan hoe je op een veilige manier tot stilstand kan komen.

Daarnaast wordt de tijd genomen voor een groepsgesprek rond risicoperceptie. Bestuurders van speed pedelecs zijn zich niet altijd bewust van de risico’s die ze nemen tijdens het rijden, zowel voor zichzelf als voor hun omgeving. Nadien volgen praktijkoefeningen rond interactie en stuurvaardigheid, en tot slot een nabespreking. Aangezien de opleiding veel aandacht besteedt aan het verantwoord omgaan met snelheid, is deze ook geschikt voor andere snelle fietsers.

De VSV ontwikkelde de opleiding in samenwerking met BASF Antwerpen, een bedrijf dat de verkeersveiligheid al jarenlang hoog in het vaandel draagt: “De veiligheid van onze medewerkers is onze absolute prioriteit, zowel op onze site alsook daarbuiten. We merken een stijgend aantal fietsongevallen in het woon-werkverkeer, vaak met ernstige verwondingen. Om dit menselijk leed te vermijden, starten we nu met deze fietsopleiding” zegt Bernd Brian, Senior Vice President van BASF Antwerpen.

De speed pedelec-opleidingen zijn beschikbaar voor alle bedrijven in Vlaanderen. Meer info: www.safe2work.be.