Bekende artiesten zingen mee

Vanaf 4 februari voert de VSV een affichecampagne langs de Vlaamse hoofdwegen met de slogan “Veilige volgafstand? Zing Last Night A DJ Saved My Life”. Regi, Jasper Steverlinck en Tourist LeMC ondersteunen de campagne met een eigen versie van de discohit uit 2002, die ze speciaal voor de gelegenheid hebben opgenomen en zullen delen met hun fans. Op maandag 4 februari maakt radiozender MNM tijdens de Grote Peter Van de Veire Ochtendshow nog een vierde artiest bekend die een cover heeft opgenomen. Verder zijn er radiospotjes op JOE FM, MNM, Q Music en Studio Brussel en gerichte advertenties op sociale media.

Hoe groot is de veilige minimumafstand dan wel? Even lang als de woorden “Last Night A DJ Saved My Life” zingen: twee seconden. Op een droog wegdek is dit de minimale afstand die je moet behouden ten opzichte van je voorligger om kop-staartaanrijdingen te vermijden. Op een nat wegdek hou je minstens drie seconden afstand. Maar dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan.

Vlaming kan veilige volgafstand maar moeilijk inschatten

De VSV peilde bij Vlaamse autobestuurders naar hun kennis, attitudes en zelfverklaard gedrag rond veilige volgafstand. De resultaten zijn opvallend: zo vindt ruim de helft van alle Vlamingen (68%) het gevaarlijk en ergerlijk als een achterligger niet voldoende afstand houdt op de weg. De voorbije maand nog maakte 51% van de respondenten het mee, waardoor ze zich tijdens het rijden erg onveilig voelden.

In de praktijk blijkt evenwel dat ook zij die zich er onveilig door voelen, zich niet altijd bewust zijn van wat nu juist de veilige volgafstand is. Slechts 38% weet dat je op een droog wegdek minstens twee seconden afstand moet houden van je voorligger. 41% denkt zelfs dat minder dan twee seconden volstaan. Nochtans ligt het niet aan de bereidwilligheid om het juist te doen: 83% geeft aan steeds voldoende afstand te willen houden – de Vlaming heeft dus simpelweg nood aan meer informatie.

Veilige volgafstand? Zing “Last Night A DJ Saved My Life”

Om bestuurders te helpen steeds op een veilige afstand van de voorligger te rijden, lanceren Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts en de VSV een nieuwe editie van de “Last Night A DJ Saved My Life”-campagne. Het principe is eenvoudig: om te weten of je op twee seconden afstand van je voorligger rijdt, volstaat het om het refreintje van de discoklassieker “Last Night A DJ Saved My Life” te zingen; dat duurt exact twee seconden.

Neem daarvoor een herkenningspunt langs de weg, bijvoorbeeld een verlichtingspaal of een brugpijler, en begin te zingen van zodra je voorligger dat punt voorbijrijdt. Kom je zelf voorbij het herkenningspunt terwijl je nog aan het zingen bent, dan rij je te dicht en moet je de afstand tussen jouw voertuig en je voorligger vergroten. Zing je de iets langere versie, “Last night a DJ saved my life from a broken heart”, dan kom je uit op drie seconden, de veilige afstand op een nat wegdek.

Minister Weyts: “Bumperkleven is ergerlijk en gevaarlijk. Onvoldoende afstand houden vergroot het risico op kop-staartaanrijdingen met meer dan 13 keer. In Vlaanderen is dat soort aanrijdingen goed voor 19% van alle letselongevallen en 14% van alle dodelijke ongevallen. De oplossing is nochtans eenvoudig en leuk: door een refreintje te zingen kun je jezelf én anderen een aanrijding besparen. Minstens twee seconden afstand houden moet de norm worden”.

Ook het verkeersveiligheidsmagazine Kijk Uit besteedt aandacht aan de campagne (zaterdag 9 februari op één). Alle informatie en tips rond een veilige volgafstand zijn terug te vinden op www.veiligverkeer.be.

Beluister de tracks en bekijk de video's hier: