Degroteverkeersquiz.be

Deelnemen aan De Grote Verkeersquiz is volledig gratis en kan van 17 oktober tot en met 17 november op degroteverkeersquiz.be. Je krijgt in totaal tien meerkeuzevragen over verkeer en mobiliteit te beantwoorden. Het resultaat krijg je meteen na je deelname te zien. Je krijgt een overzicht van de juiste antwoorden en een woordje uitleg, zo kun je leren van eventuele fouten om een volgende keer nog beter te scoren. 

 

Mooie prijzen te winnen

Per correct antwoord krijg je één punt. Wie minstens 7 op 10 haalt, maakt kans op een van de 270 mooie prijzen waaronder een Hiron e-bike. Je kan de test afleggen zo vaak als je wil en je krijgt daarbij telkens een andere reeks vragen te zien. 

 

Kennis verbeteren

In 2021 werd De Grote Verkeersquiz in totaal 381.158 keer gespeeld. In 237.716 gevallen (62%) behaalden de deelnemers een score van minstens 7 op 10 en konden ze meedingen naar één van de meer dan 250 mooie prijzen. Vragen over basisregels die essentieel zijn voor de veiligheid werden het vaakst correct beantwoord, maar sommige recente of minder voor de hand liggende verkeersregels bleken veel minder goed gekend.

 

“De kennis van de verkeersregels verbeteren is één van de 37 maatregelen uit het Vlaamse verkeersveiligheidsplan. Dit is absoluut nodig omdat zowel het straatbeeld, de verkeerswetgeving als de manieren waarop we onze verplaatsen snel evolueren. Denk bijvoorbeeld aan de opkomst van speedpedelecs en cargofietsen, de aanleg van fietssnelwegen of fietszones, en de nieuwe regels rond gsm-gebruik en elektrische steps. Een initiatief als De Grote Verkeersquiz blijft dus meer dan nuttig om de kennis van de verkeersregels op te frissen. De juiste regels kennen én ze kunnen toepassen is immers een van de voorwaarden om je veilig in het verkeer te begeven” zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters bij de lancering van de nieuwe editie. 

 

Ook voor bedrijven

In België gebeurt ongeveer 1 op de 10 arbeidsongevallen in het woon-werkverkeer, zo blijkt uit cijfers van Fedris, het federaal agentschap voor beroepsrisico’s. Hoewel de overgrote meerderheid van deze ongevallen "slechts" verwondingen tot gevolg heeft (meer dan 99% van de gevallen), kunnen ze een aanzienlijke impact hebben op het leven van werknemers en ook op de werking van bedrijven. Werknemers aanmoedigen om zich veilig te verplaatsen, komt daarom iedereen ten goede.

 

Daarom biedt de VSV ook aan bedrijven de mogelijkheid om deel te nemen aan De Grote Verkeersquiz en zo de verkeerskennis van hun werknemers op te frissen. Een leuke en stimulerende uitdaging die de teamgeest versterkt. Meer dan 200 bedrijven in Vlaanderen hebben zich momenteel al ingeschreven. Na afloop krijgen alle deelnemende bedrijven een overzicht van de resultaten binnen de onderneming, zo weten ze exact rond welke thema’s ze de werknemers verder kunnen sensibiliseren. Voor bedrijven met vestigingen in de andere gewesten is de quiz ook beschikbaar in het Frans via Quizdelaroute.be.

 

Philippe Courouble, directeur Schadeverzekeringen bij verzekeraar AXA: “Fietsongevallen tijdens het woon-werkverkeer worden steeds ernstiger en doen zich steeds vaker voor. Als marktleider in arbeidsongevallenverzekeringen juichen we sensibiliserende projecten dan ook toe om de maatschappelijke doelstellingen inzake verkeersveiligheid te halen. Om die reden ondersteunen we De Grote Verkeersquiz!”

 

Samenwerking

De Grote Verkeersquiz is een initiatief van de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) in samenwerking met het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid en het Waalse verkeersveiligheidsagentschap AWSR, met de steun van AXA Verzekeringen. De Grote Verkeersquiz kan verder rekenen op de steun van AutoGids, Bike Republic, Cambio, Decathlon, Het Nieuwsblad en Touring.

 

www.degroteverkeersquiz.be