De juiste regels kennen én ze kunnen toepassen is een van de voorwaarden om je veilig in het verkeer te begeven

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters

Is hoestsiroop gevaarlijk als je met de auto rijdt? Hoe zit het met speedpedelecs in een fietsstraat? En mag je vlak achter een zebrapad op de rijbaan parkeren? Het zijn enkele van de thema’s die aan bod komen in de nieuwe editie van De Grote Verkeersquiz, de online wedstrijd waarmee je op een leuke en laagdrempelige manier je verkeerskennis kan bijspijkeren. 

 

Met succes, zo blijkt uit de cijfers van vorig jaar: toen werd De Grote Verkeersquiz in totaal meer dan 412.000 keer gespeeld. In 226.007 gevallen (55%) behaalden de deelnemers een score van minstens 7 op 10, voldoende om mee te dingen naar één van de mooie prijzen. Vragen over basisregels en verkeersveilig gedrag werden het vaakst correct beantwoord, maar sommige recente verkeersregels bleken veel minder goed gekend.

 

“Het verhogen van de kennis van de verkeersregels via de verticale leerlijn is één van de 37 maatregelen uit het nieuwe verkeersveiligheidsplan. Dit is zeker het geval in het licht van de snelle wijzigingen in ons straatbeeld, nieuwe vervoerswijzen die ontstaan en nieuwe vervoersontwikkelingen. We denken hierbij aan de opkomst van de speedpedelec, bakfiets of elektrische step, en de aanleg van fietssnelwegen of fietszones. Het toont aan dat een initiatief als De Grote Verkeersquiz nuttig blijft om de kennis van de verkeersregels op te frissen – des te meer omdat de regels ieder jaar evolueren. De juiste regels kennen én ze kunnen toepassen is immers een van de voorwaarden om je veilig in het verkeer te begeven” zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters bij de lancering van de nieuwe editie. 

 

Hoe meespelen?

Deelnemen aan De Grote Verkeersquiz kan vanaf 15 oktober tot en met 15 november op degroteverkeersquiz.be. Je krijgt in totaal tien meerkeuzevragen te beantwoorden, per correct antwoord krijg je een punt. Wie minstens 7 op 10 haalt, maakt kans op een elektrische fiets of één van de meer dan 250 andere mooie prijzen. Je kan zo vaak de test afleggen als je wil en krijgt daarbij telkens een andere reeks vragen te zien. 

 

Ook bedrijven nemen deel

Verkeersonveiligheid heeft uiteraard ook een impact op bedrijven en hun werknemers. De helft (50%) van alle dodelijke arbeidsongevallen in de privésector gebeurt immers in het verkeer, zo blijkt uit cijfers van Fedris, het federaal agentschap voor beroepsrisico’s. Daarom biedt de VSV ook aan bedrijven de mogelijkheid om deel te nemen aan De Grote Verkeersquiz en zo de verkeerskennis van hun werknemers op te frissen. Meer dan 300 bedrijven hebben zich momenteel al ingeschreven. Na afloop krijgen alle deelnemende bedrijven een overzicht van de resultaten binnen de onderneming, zo weten ze exact rond welke thema’s ze de werknemers verder kunnen sensibiliseren. Voor bedrijven met vestigingen in de andere gewesten is de quiz ook beschikbaar in het Frans via Quizdelaroute.be.

 

Philippe Courouble, directeur Corporate P&C bij verzekeraar AXA : “Fietsongevallen tijdens het woon-werkverkeer worden steeds ernstiger en doen zich steeds vaker voor. Als marktleider in arbeidsongevallenverzekeringen juichen we sensibiliserende projecten dan ook toe om de maatschappelijke doelstellingen inzake verkeersveiligheid te halen. Om die reden ondersteunen we De Grote Verkeersquiz!”

 

Tine Embrechts en Sieg De Doncker zijn ambassadeur

Net als vorige jaren wordt ook deze editie van De Grote Verkeersquiz op gang getrokken door een campagne die weggebruikers laat stilstaan bij verkeersvragen die iedereen zich wel eens stelt.

De campagne speelt daarop in en loopt via sociale media, met Tine Embrechts en Sieg De Doncker als ambassadeurs. 

  

www.degroteverkeersquiz.be

Bijlagen: