In de eerste ronde van de verkiezing konden alle Vlaamse fietsers het afgelopen najaar hun favoriete fietsgemeente of -stad beoordelen op fietsveiligheid en fietscomfort. In totaal 24.394 fietsers brachten een stem uit door een online vragenlijst te beantwoorden. 167 van de 300 Vlaamse steden en gemeenten haalden minstens 50 stemmen en kwamen daardoor in aanmerking om mee te dingen naar de titel Fietsgemeente/Fietsstad 2020.

 

Welke steden en gemeenten kregen de hoogste scores?

Per categorie werden de drie gemeenten of steden die in de beoordeling de hoogste scores kregen, genomineerd voor de tweede ronde:

  • Categorie 1 – grote gemeenten en steden (meer dan 50.000 inwoners): Genk, Kortrijk en Mechelen
  • Categorie 2 – middelgrote gemeenten (tussen 20.000 en 50.000 inwoners): Deinze, Koksijde en Lommel
  • Categorie 3 – kleine gemeenten (minder dan 20.000 inwoners): Boechout, Ravels en Zutendaal

 

Wie wint de titel?

In de tweede ronde, die in februari van start gaat, worden de 9 genomineerden doorgelicht door een studiebureau. Daarbij maken experts een diepgaande analyse van de fietsinfrastructuur en het fietsbeleid in de betrokken steden en gemeenten. De resultaten worden vervolgens beoordeeld door een vakjury, die per categorie beslist welke winnaar er uiteindelijk op 26 mei uit de bus komt. De winnaars krijgen vanwege de Vlaamse overheid een subsidie van 50.000 euro die ze kunnen investeren in fietsvoorzieningen.

 

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters feliciteert de genomineerden en looft alle Vlaamse steden en gemeenten die werk maken van een sterk fietsbeleid: “Meer Vlamingen ertoe aanzetten om vaker voor de fiets te kiezen is een belangrijke hefboom om de mobiliteit in Vlaanderen vlot te trekken. Heel veel steden en gemeenten leveren inspanningen om het fietsen veiliger en comfortabeler te maken, en dat verdient alle lof. Bij het uitstippelen van een ambitieus fietsbeleid geven we hen graag een steuntje in de rug. De negen genomineerden wil ik alvast van harte feliciteren en veel succes toewensen in de tweede ronde op weg naar de titel Fietsgemeente/Fietsstad 2020!”

 

Fietsrapporten door de Fietsersbond

Na de verkiezing bezorgt de Fietsersbond een Fietsrapport aan alle 167 gemeenten uit de eerste ronde, met daarin de resultaten voor de gemeente in kwestie. De resultaten van de bevraging zijn immers een rijke bron aan informatie over de manier waarop fietsers de betrokken stad of gemeente beleven.