Zeker in de donkere wintermaanden verdient de verkeersveiligheid van stappers en trappers extra aandacht. Kinderen die te voet of per fiets op weg zijn, lopen in deze periode immers het risico dat autobestuurders hen in het duister niet of te laat opmerken

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters

Helm Op Fluo Top loopt dit schooljaar van 8 november tot en met 25 februari, vlak voor de start van de krokusvakantie. In totaal nemen 1748 kleuter- en lagere scholen deel aan de actie, samen goed voor 22.745  klassen en 454.338 leerlingen. Voor elke dag waarop de leerlingen tijdens de actieperiode met een fluohesje naar school komen, krijgen ze een sticker op een spaarkaart. Wie per fiets komt en daarbij een fietshelm draagt, krijgt een extra sticker. Naar gelang van het aantal stickers dat de kinderen bij het einde van de actie hebben gespaard, krijgen ze toffe beloningen. Daarvoor werkt de VSV samen met twaalf partners: ZOO Antwerpen, ZOO Planckendael, Bobbejaanland, Center Parcs/Sun Parks, CM-Skoebiedoe, Nutcase, Cartoon Network, Torfs, JBC, AS Adventure, WOWOW en Gofluo. In vijf scholen loopt sinds dit jaar ook een proefproject waarbij leerlingen punten kunnen sparen op een digitale spaarkaart.

 

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “Zeker in de donkere wintermaanden verdient de verkeersveiligheid van stappers en trappers extra aandacht. Kinderen die te voet of per fiets op weg zijn, lopen in deze periode immers het risico dat autobestuurders hen in het duister niet of te laat opmerken. Een fluohesje zorgt voor betere zichtbaarheid op grote afstand, zodat automobilisten hun gedrag kunnen aanpassen en ongevallen met kwetsbare weggebruikers kunnen vermijden. Dergelijke sensibiliseringsacties passen ook perfect in de uitrol van ons verkeersveiligheidsplan, waarin we maximaal rekening houden met de safe system benadering en de kindnorm. We willen een verkeerssysteem waarin iedereen zich veilig kan verplaatsen, ook de meer kwetsbare doelgroepen. Daarom een warme oproep aan alle weggebruikers voor de komende donkere maanden #iedereenfluo”. 

 

Een fietshelm kan uiteraard geen ongevallen voorkomen, maar vermindert het risico op ernstige hoofdletsels bij een ongeval of valpartij met 60%. Het risico op dodelijk hoofdletsel daalt zelfs met 71%.1 Nederlands onderzoek toont aan dat hoofd- of hersenletsels bij fietsongevallen naar verhouding vaker voorkomen bij kinderen en jongeren.2 Zeker voor jonge fietsers en fietspassagiers is het dragen van een fietshelm dus sterk aan te raden. 

 

Honderd miljoenste sticker

De VSV deelde bij de start de honderd miljoenste sticker uit sinds de start van het project in 2015. Minister Lydia Peeters: “Honderd miljoen stickers staan voor honderd miljoen verplaatsingen van en naar de school. Met een fluohesje en een fietshelm zijn kinderen beter zichtbaar én beter beschermd bij ongevallen of valpartijen, en dat is een pluspunt voor hun veiligheid. Maar de veiligheid van kinderen in het verkeer hangt ook af van de manier waarop andere weggebruikers zich gedragen. Kijk dus zeker in de donkere wintermaanden als automobilist extra uit voor voetgangers en fietsers, en pas je snelheid aan als je vermoedt dat er kinderen in de buurt zijn!”.

 

Kristien Vanderweyden, directeur van de Sint-Lambertusschool, besluit: “Onze school doet al jaren mee met Helm Op Fluo Top. De actie heeft duidelijk resultaat: na de herfstvakantie kleurt de school bijna volledig fluo! De stickerkaarten stimuleren echt om helm en hesje te dragen. De actie is ook een mooie aanleiding om het thema ‘zichtbaarheid’ in de klas aan te snijden: we hebben het over oogcontact in het verkeer, het belang van fietsverlichting, het verschil tussen zien en gezien worden, en tussen reflecterend en fluorescerend materiaal. Voor onze school is Helm Op Fluo Top deel van een ruimer geheel: met fluo alleen komen we er uiteraard niet! Daarom besteden we heel het jaar door aandacht aan verkeerslessen en fietsvaardigheid, we dragen fluohesjes tijdens klassikale uitstappen, we doen bij het begin van het schooljaar een grote fietscontrole en we nemen deel aan de verkeersexamens van de VSV.”

Bekijk de reportage op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=RKcitNMRJBA