De Vlaming heeft tijdens deze coronaperiode massaal de fiets (her)ontdekt. Dat zien we niet enkel aan het stijgend aantal fietsverplaatsingen maar ook aan de stijging in de fietsverkoop. Die positieve fietstendens wil minister Peeters blijven stimuleren, ook voor functionele verplaatsingen. “Het is onze ambitie om tegen 2025 het aandeel van de fiets bij functionele verplaatsingen te laten stijgen tot 20%. Fietsen is goed voor de gezondheid, voor de mobiliteit en voor het milieu.”

Woon-werkverkeer

De campagne focust dan ook onder meer op het fietsen in kader van het woon-werkverkeer en andere korte functionele verplaatsingen. Meer dan de helft van de Vlamingen woont op minder dan 15 kilometer van het werk, dat is een enorme doelgroep want het gaat over een afstand die perfect te overbruggen is met de fiets. “We zien hier nu al een positieve evolutie: uit een onderzoek van VAB blijkt dat afgelopen tijd 1/10 automobilisten voor zijn woon-werkverkeer overgestapt is op de fiets, ook al waren er zo goed als geen files. Ik verwacht dat die positieve trend zich in de toekomst zal verderzetten.”

Maar naast sensibiliseren zet minister Peeters ook massaal in op veilige en comfortabele fietsinfrastructuur. “Als we meer mensen op de fiets willen en krijgen, dan moeten we ervoor zorgen dat ze dat veilig kunnen. Ik investeer dit jaar dan ook 355 miljoen euro in fietsinfrastructuur en zet in op veilige schoolroutes en -omgevingen.”

De campagne gebeurt in samenwerking met de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV). 

Perscontact 

Machteld Claerhout – Woordvoerder Vlaams minister Lydia Peeters
+32 0498/90.91.00
Machteld.claerhout@vlaanderen.be