Quizformule blijft populair

Mensen op een leuke en laagdrempelige manier iets laten bijleren over veilig verkeersgedrag, dat blijft nog steeds de doelstelling van De Grote Verkeersquiz. Met meer dan 115.000 deelnemers in 2017 is het duidelijk dat de quizformule heel wat weggebruikers blijft aanspreken. Uit de resultaten van vorige editie bleek eens te meer dat de verkeerskennis van de gemiddelde Vlaming nog een stuk beter kan: gemiddeld werden slechts 64% van de vragen over algemene verkeersregels correct beantwoord, voor vragen over verkeerstekens lag het gemiddelde op 68%.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts: “We voeren de strijd voor minder verkeersslachtoffers op vele fronten. Zo willen we ook dat iedereen levenslang blijft bijleren over verkeersveiligheid. Vroeger was het behalen van je rijbewijs het eindpunt van je leerproces, maar die tijd is voorbij. De Grote Verkeersquiz is een leuke en laagdrempelige manier om jezelf eens op de proef te stellen.”

Hoe meespelen?

Deelnemen aan De Grote Verkeersquiz is heel eenvoudig: nog tot en met zondag 18 november kan je online je kans wagen op www.degroteverkeersquiz.be. De quiz telt 15 meerkeuzevragen over verkeer en mobiliteit, voor ieder correct antwoord krijg je 1 punt. Wie minstens 11 op 15 haalt, maakt kans op een mooie prijs. Deelnemers mogen zo vaak opnieuw proberen spelen als ze willen, maar krijgen steeds andere vragen.

De hoofdprijs is een reischeque ter waarde van € 1000. Daarnaast maken deelnemers kans op plooifietsen geschonken door DATS 24, cadeaubonnen van Ici Paris XL, Standaard Boekhandel, Decathlon, Oxfam en AS Adventure en filmtickets.

Bedrijven quizzen mee

Ongeveer 1 op de 10 arbeidsongevallen gebeurt in het verkeer. Bij de dodelijke arbeidsongevallen gaat het zelfs over meer dan 4 op de 10. Werknemers bewust maken van het belang van veilig verkeersgedrag kan dus alleen maar voordelen opleveren. Voor het vijfde jaar op rij kunnen bedrijven de quiz via een gepersonaliseerde webpagina aanbieden aan hun medewerkers en zo de verkeerskennis van hun personeel opfrissen.

Vorig jaar gingen 350 bedrijven de uitdaging aan, samen goed voor meer dan 17.000 werknemers. Na afloop ontvangt elk bedrijf een volledig overzicht met het aantal deelnemers, het gemiddelde van alle resultaten, de vragen die het vaakst goed of fout werden beantwoord en de namen van de beste deelnemers. De werknemers maken kans op dezelfde prijzen als in de algemene quiz. Daarnaast kunnen ook de bedrijven in de prijzen vallen en onder andere sensibilisatieworkshops met virtualrealitybrillen, een tuimelwagen of een VR-mobiel winnen.

Voor de voetballiefhebbers: De Grote Verkeerscup

Net als vorige jaren kunnen voetballiefhebbers hun verkeerskennis bijschaven via De Grote Verkeerscup, de ‘voetbaleditie’ van de verkeersquiz in samenwerking met de Pro League. Door mee te spelen kun je je favoriete voetbalploeg uit de Jupiler Pro League of de Proximus League naar de overwinning helpen. Bovendien zijn er voetbalgerelateerde prijzen te winnen: wedstrijdtickets en gadgets van de deelnemende ploegen, en ook hesjes met het clublogo, de naam en het spelersnummer van de voetballers die het gezicht zijn van de campagne. In 2017 telde De Grote Verkeerscup meer dan 21.000 quizzers die deelnamen in naam van hun favoriete voetbalploeg. KSC Lokeren bemachtigde toen de eerste plaats in het eindklassement.

Elke ploeg vaardigt een speler af als gezicht van de campagne. De 24 voetballers, waaronder Brandon Mechele (Club Brugge), Olivier Deschacht (KSC Lokeren) en François Kompany (KSV Roeselare), spelen de hoofdrol in een reeks grappige geanimeerde video’s. Voetbalfans kunnen de video’s van hun favoriete spelers delen op sociale media en zo andere supporters aanmoedigen om mee te quizzen voor hun ploeg. Meespelen kan op www.degroteverkeerscup.be.

Samenwerking met Wallonië

Dankzij de samenwerking met het Waalse verkeersveiligheidsagentschap AWSR (Agence Wallonne pour la Sécurité Routière) zijn zowel De Grote Verkeersquiz als De Grote Verkeerscup ook beschikbaar in het Frans op respectievelijk www.quizdelaroute.be en www.lacoupedelasecuriteroutiere.be, een pluspunt voor bedrijven die ook vestigingen hebben in de andere gewesten.