Fietsgemeente/Fietsstad 2018 wil lokale besturen die maatregelen nemen om het fietsgebruik in hun stad of gemeente te bevorderen, in de bloemetjes zetten. Alle Vlaamse steden en gemeenten kregen het voorbije najaar de gelegenheid om hun kandidatuur in te dienen. De VSV peilde bij de deelnemers naar concrete realisaties voor vlotter en veiliger fietsverkeer en hun toekomstplannen inzake fietsbeleid. De kandidaten werden volgens het aantal inwoners onderverdeeld in drie categorieën, per categorie duidde een vakjury onder leiding van de VSV drie genomineerden aan voor de algemene titel van Fietsgemeente/Fietsstad 2018:

  • Categorie 1 - meer dan 50.000 inwoners: Gent, Kortrijk en Sint-Niklaas
  • Categorie 2 - tussen 20.000 en 50.000 inwoners: Deinze, Dendermonde en Turnhout
  • Categorie 3 – minder dan 20.000 inwoners: Bonheiden, Duffel en Peer

Daarnaast zijn er ook in totaal negen genomineerden voor specifieke awards:

  • Categorie “Beleid, monitoring en organisatie”: Bonheiden, Deinze en Gent
  • Categorie “Veilige netwerken”: Bonheiden, Gent en Peer
  • Categorie “Ontwerp en infrastructuur”: Gent, Hasselt en Mortsel
  • Categorie “Fietsparkeren”: Gent, Kortrijk en Zwijndrecht
  • Categorie “Fietscultuur en campagnes”: Bonheiden, Deinze en Gent
  • Categorie “Diensten en services”: Bonheiden, Gent en Mechelen

Naast de VSV zetelden het Fietsberaad Vlaanderen, de Fietsersbond, de Vereniging van de Vlaamse Provincies, de Vlaamse overheid en een docent van de Hogeschool voor Verkeerskunde in de jury. “De kwaliteit van de ingediende dossiers was erg hoog. De combinatie van een grondig dossier, ingevuld door de kandidaten, met een deskundige jury en een terreinonderzoek door een gespecialiseerd studiebureau staat garant voor een oordeelkundige beslissing”, aldus juryvoorzitter Eddy Klynen (VSV).

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts is heel lovend over de 35 indieners: “Het lokale fietsbeleid schakelt een versnelling hoger, dat blijkt uit de kwaliteit van de kandidaturen. Ik wil alle deelnemers dan ook danken voor de tijd en energie die ze aan hun kandidatuur hebben besteed. De genomineerden wil ik alvast feliciteren met de inspanningen die ze voor de veiligheid en het comfort van de fietsers leveren. Samen met alle Vlaamse steden en gemeenten kiezen we voor verdere investeringen in fietsinfrastructuur en integraal fietsbeleid.”

Bij de genomineerden vindt de komende weken een terreinonderzoek plaats, de resultaten daarvan bepalen welke steden en gemeenten als winnaar uit de bus komen. Naast de prijzen die door de vakjury worden toegekend, is er ook een publieksprijs. Van 21 maart tot en met 27 mei kunnen burgers hun stem laten horen en hun favoriete fietsstad of fietsgemeente aanduiden op de website van Fietsgemeente/Fietsstad 2018.

De winnaars krijgen vanwege de Vlaamse overheid een subsidie van 50.000 euro die ze kunnen investeren in fietsvoorzieningen.

Meer informatie over de genomineerden: https://www.fietsgemeentestad.be/hoe-meedoen