AFSTAND HOUDEN IS BELANGRIJK

De VSV onderzocht de attitudes rond sociaal en defensief rijgedrag bij 915 autobestuurders in Vlaanderen. Daaruit blijkt dat afstand houden voor heel wat automobilisten een belangrijk thema is:

  • Bijna 6 op de 10 automobilisten (57%) voelden zich de voorbije maand onveilig door een andere auto of vrachtwagen die te dicht volgde;
  • Bijna 8 op de 10 automobilisten (79%) geven aan dat heel veel andere autobestuurders te dicht op hun voorligger rijden;
  • Bijna 9 op de 10 bestuurders (88%) vinden het belangrijk om voldoende afstand te houden.

Verder schatten bestuurders hun eigen gedrag veel positiever in dan dat van hun medeweggebruikers:

  • Bijna 9 op de 10 (89%) zegt ‘altijd of bijna altijd’ voldoende afstand te houden tot hun voorligger;
  • Minder dan 1 op de 10 (8%) geeft toe recent te dicht op een voorligger te hebben gereden, waarbij hij/zij moeite had om tijdig te kunnen reageren;
  • Minder dan 2 op de 10 (15%) geeft toe opzettelijk te dicht achter een voorligger te hebben gereden om deze aan te zetten uit de weg te gaan of sneller te rijden.
    In de realiteit blijkt de inschatting van de veilige volgafstand echter tegen te vallen: nauwelijks 2 op de 3 bestuurders (64%) zijn van oordeel dat je op de autosnelweg minstens twee seconden afstand van je voorligger moet houden; binnen de bebouwde kom daalt dat aandeel tot minder dan 1 op de 2 (43%), terwijl het ook daar belangrijk is om voldoende afstand te houden.

BUMPERKLEVEN: 13,5 KEER MEER RISICO OP EEN ONGEVAL

Onvoldoende afstand houden vergroot het risico op een ongeval. Als je voorligger plots in de remmen gaat voor een onverwacht obstakel of de staart van een file, riskeer je om niet tijdig te kunnen reageren met een kop-staartaanrijding tot gevolg. In 2016 gebeurden er in Vlaanderen 6.780 kop-staartaanrijdingen met letsels en 46 met dodelijke gevolgen, respectievelijk goed voor 21% van alle aanrijdingen met letsels en 14% van de dodelijke aanrijdingen. Grootschalig Amerikaans onderzoek geeft aan dat het niet naleven van de veiligheidsafstand het risico op een kop-staartbotsing met een factor 13,5 vergroot in vergelijking met bestuurders die wel op voldoende afstand rijden.

TWEESECONDENREGEL

De basisregel voor een veilige volgafstand is eenvoudig: op een droog wegdek moet je altijd twee seconden afstand houden tot je voorligger. Dat kun je controleren door een herkenningspunt langs de weg te nemen, bijvoorbeeld een verlichtingspaal of een brugpijler, en twee seconden te tellen van zodra je voorligger dat punt voorbijrijdt. Kom je zelf voorbij het herkenningspunt terwijl je nog aan het tellen bent, dan rij je te dicht en moet je de afstand tussen jouw voertuig en je voorligger vergroten. Op een nat wegdek tel je drie seconden.

Een handige en leuke manier om die twee seconden te tellen is gewoon… een deuntje zingen! Bijvoorbeeld het refreintje van de bekende discohit ‘Last Night A DJ Saved My Life’, dat duurt exact twee seconden. Zing je de iets langere versie, ‘Last night a DJ saved my life from a broken heart’, dan kom je uit op drie seconden, de veilige afstand op een nat wegdek.

Minister Weyts: ‘Bumperkleven is ergerlijk en gevaarlijk. Als je te dicht op je voorligger rijdt, riskeer je bij een noodsituatie niet meer tijdig te kunnen stoppen. De oplossing is nochtans eenvoudig én leuk: door een refreintje te zingen kun je jezelf én anderen een aanrijding besparen. Minstens twee seconden afstand houden moet de norm worden. Met deze nieuwe campagne willen we dat extra in de verf zetten – letterlijk zelfs!’

CAMPAGNE

De VSV voert van 5 februari tot 4 maart een opvallende affichecampagne langs het Vlaamse hoofdwegennet met de slogan ‘Veilige volgafstand? Zing Last Night A DJ Saved My Life’. Op de affiche zien we een gestileerde weergave van twee wagens die op een veilige afstand rijden, met de campagneslogan tussenin op het wegdek. Bij wijze van eyecatcher staat die boodschap twee weken lang ook op twee plekken in Vlaanderen op het wegdek geschilderd, op de E19 in Machelen richting Antwerpen en op de E40 in Denderleeuw richting Brussel. De slogans op het wegdek staan over een afstand van 70 meter geschilderd, bij benadering de afstand die je in twee seconden aflegt als je op de autosnelweg 120 km/u rijdt.

Het campagnebeeld is ook te zien op de achterkant van 40 vrachtwagens die voornamelijk tussen de grote steden rijden. De affichecampagne wordt ondersteund door een radiospotje waarin presentator Peter Van de Veire uitlegt hoe je precies een veilige volgafstand aanhoudt, en een online video waarin Peter Van de Veire met een aantal testrijders de proef op de som neemt. Het spotje is van 5 tot 25 februari te beluisteren op Studio Brussel, MNM, Radio 1 en Radio 2, de video loopt sinds 29 januari via Facebook en Instagram. Verder zijn er gerichte advertenties op sociale media, en ook het verkeersveiligheidsmagazine Kijk Uit besteedt aandacht aan de campagne (zaterdag 10 februari op één). Alle informatie en tips rond een veilige volgafstand zijn terug te vinden op www.veiligverkeer.be.