Door je toestel enkel te gebruiken als het in een daartoe voorziene houder zit én het gebruik tot een minimum te beperken, vermijd je dat je tijdens het rijden wordt afgeleid. Geen enkele oproep, functie of melding is een ongeval waard.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters

Afleiding door gsm- of smartphonegebruik aan het stuur is een van de grote “killers” in het verkeer. Naast de gsm of smartphone zijn er tegenwoordig echter tal van andere apparaten met een scherm die bestuurders kunnen afleiden en daardoor het risico op ongevallen aanzienlijk kunnen verhogen. Het vroegere artikel 8.4 in de wegcode, dat het gebruik van mobiele telefoons aan banden legde, wordt daarom uitgebreid tot het gebruik van alle mobiele toestellen met een scherm.

 

De nieuwe regel bepaalt dat je als bestuurder geen mobiel elektronisch apparaat met een scherm mag “gebruiken, vasthouden noch manipuleren, tenzij het in een daartoe bestemde houder aan het voertuig bevestigd is”. De regel geldt niet wanneer je voertuig geparkeerd is of stilstaat volgens de bepalingen in de wegcode.

 

Concreet betekent het dat je als bestuurder niet meer mag bellen terwijl je smartphone los op je schoot, op de middenconsole of op de passagierszetel ligt. Ook het gebruik van je smartphone voor navigatie of als muziekspeler wordt verboden, tenzij het toestel vastgeklikt is in een houder. Hetzelfde geldt voor andere mobiele apparatuur met een scherm, zoals gps-toestellen of mediaspelers. 

 

Hogere boetes

Niet alleen de regel op zich wordt strenger, er komen ook hogere boetes voor wie zich er niet aan houdt. Ongeoorloofd gebruik van mobiele apparaten tijdens het rijden wordt een overtreding van de derde graad. Wie wordt betrapt, riskeert een onmiddellijke inning van 174 euro plus administratieve kosten. Bij dagvaarding voor de politierechtbank kan de rechter boetes opleggen van 240 tot 4000 euro, en ook een verval van het recht tot sturen behoort tot de mogelijkheden. 

 

Overtreders die sinds minder dan twee jaar een rijbewijs B hebben en vast verblijven in België, moeten minstens het theorie- of praktijkexamen opnieuw afleggen alvorens ze opnieuw mogen rijden. Bij herhaling gelden nog strengere straffen.

 

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “Afleiding door het gebruik van mobiele apparatuur veroorzaakt levensgevaarlijke situaties en is intussen uitgegroeid tot een van de grootste killers in het verkeer. Daarom heb ik specifiek in het nieuwe verkeersveiligheidsplan opgenomen dat we maximaal blijven inzetten op sensibilisering en educatie rond de gevaren van afleiding. Binnenlopende oproepen en allerhande functies en meldingen verhogen het risico dat je verkeerstekens of andere weggebruikers over het hoofd ziet. Door je toestel enkel te gebruiken als het in een daartoe voorziene houder zit én het gebruik tot een minimum te beperken, vermijd je dat je tijdens het rijden wordt afgeleid. Geen enkele oproep, functie of melding is een ongeval waard.”

 

In mei plant de VSV een nieuwe grootschalige campagne om bestuurders te overtuigen om in “automodus” te gaan en zo afleiding in het verkeer tot een minimum te beperken. Meer info over het gebruik van smartphones en andere mobiele apparatuur tijdens het rijden vind je op www.veiligverkeer.be/themas/afleiding.