Voor het negende jaar op rij konden Vlaamse weggebruikers op een speelse manier hun verkeerskennis bijspijkeren door 15 vragen te beantwoorden rond verkeersveiligheid, verkeersregels en verkeerstekens. Met in totaal 183.172 unieke deelnemers is de populariteit van de quiz dit jaar opnieuw flink gestegen ten opzichte van de vorige editie, die 115.738 deelnemers telde. 67% van de deelnemers scoorde 11 punten of meer, en behaalde dus voldoende punten om een van de vele mooie prijzen te winnen. Het gemiddelde van alle scores samen lag op 11,2. De hoofdwinnaar is afkomstig uit Erembodegem, hij sleept de reischeque van 1000 euro in de wacht.

Bedrijven en voetballiefhebbers speelden mee

Net zoals voorgaande jaren konden bedrijven zich registreren om hun werknemers te laten deelnemen via een gepersonaliseerde link. In totaal 341 bedrijven namen op deze manier deel, samen goed voor 15.690 werknemers. Dankzij een samenwerking met de Pro League konden ook de supporters van de 24 voetbalclubs die deel uitmaken van de Jupiler Pro League en de Proximus League hun verkeerskennis opfrissen en daarbij hun favoriete club naar de overwinning sturen in De Grote Verkeerscup. Dit jaar waren de Vlaamse supporters bijzonder gemotiveerd: 22.785 fans speelden mee, tegenover iets meer dan 21.000 vorig jaar. Sporting Lokeren won net als vorig jaar de beker met een gemiddelde score van 13,6 op 15. Op de tweede en derde plaats in de rangschikking eindigden Waasland-Beveren en SK Lommel, met respectievelijk 13,2 en 12,1 punten.

Kennis van regels voor kwetsbare weggebruikers gaat erop vooruit

Met slechts 57% van de juiste antwoorden (64% vorig jaar) kan de kennis over de algemene verkeersregels zeker nog beter. Ook de regels betreffende voetgangers en fietsers blijven met 68% van de juiste antwoorden minder goed gekend, al is er wel een aanzienlijke vooruitgang ten opzichte van 2017 (57%). Vragen over verkeersveilig gedrag werden net als vorig jaar het vaakst correct beantwoord (80% in 2018, tegenover 79% vorig jaar), en ook de voorrangsregels zijn goed gekend (79% juiste antwoorden, tegenover 74% vorig jaar). Vergelijkingen met vorig jaar zijn slechts indicatief, omdat de vragen van de quiz uiteraard elk jaar veranderen.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts: ‘Ik vind het hartverwarmend dat de vragen over verkeersveilig gedrag het vaakst goed beantwoord werden door de 180.000 deelnemers. Kennis over het verkeer kan je leven redden, want je eigen gedrag speelt een rol bij de overgrote meerderheid van alle verkeersongevallen. Je moet je verkeerskennis blijven bijschaven en met De Grote Verkeersquiz kan je dat doen op een leuke en speelse manier!’

Afspraak in 2019!

Volgend jaar plant de VSV een nieuwe editie van De Grote Verkeersquiz. Wie intussen zijn verkeerskennis verder wil bijschaven kan daarvoor nog altijd terecht op www.degroteverkeersquiz.be, maar er zijn geen prijzen meer te winnen.