Refreintje om veilige volgafstand te houden

Van 4 februari tot 3 maart voerde de VSV met affiches, radiospots en via sociale media campagne rond veilige volgafstand onder de noemer “Last Night A DJ Saved My Life”. De boodschap werd ondersteund door bekende artiesten zoals Regi, Jasper Steverlinck, Tourist LeMC en Ine Tiolants, die elk een eigen versie van de bekende discohit opnamen. Het principe is eenvoudig: om te weten of je op twee seconden afstand van je voorligger rijdt, volstaat het om het refreintje van “Last Night A DJ Saved My Life” te zingen. Dat duurt exact twee seconden, de veilige volgafstand op een droog wegdek. De campagne richtte zich specifiek tot automobilisten van 18 tot 45 jaar, omdat eerder onderzoek aangaf dat deze groep zich het vaakst bezondigt aan bumperkleven.

 

Duidelijke effecten

Een grootschalige evaluatie door onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de VSV, toont aan dat 80% van de Vlaamse autobestuurders uit de doelgroep de campagne heeft opgemerkt, en dat dit effectief tot resultaten heeft geleid. Na afloop van de campagne bleken zowel de kennis als het gebruik van de vuistregel binnen de doelgroep gunstig geëvolueerd:

  • 70% was bekend met het geheugensteuntje, voordien was dit 58%;
  • 48% verklaarde het refreintje minstens één keer te hebben gezongen om de volgafstand in te schatten, voordien was dit 32%;
  • 33% van de groep die het liedje had gezongen, verklaarde altijd de volgafstand te hebben aangepast wanneer ze merkten dat ze te dicht op hun voorligger reden.

Automobilisten die de campagne hebben gezien, blijken bovendien vaker bereid om een veilige volgafstand aan te houden en zijn zich ook meer bewust van de risico’s die bumperkleven met zich meebrengt:

  • 84% van diegenen die de campagne hebben gezien, is bereid om bewust te letten op de volgafstand en indien nodig de volgafstand te vergroten; bij wie de campagne niet zag, is dit 76%;
  • 86% van diegenen die de campagne hebben gezien, meent dat het moeilijk is om tijdig te reageren op een onverwachte situatie als je te dicht achter een voorligger rijdt; bij wie de campagne niet zag, is dit 72%.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts: “Voor meer verkeersveiligheid is ons geen originele inspanning of gekkigheid te veel. Originele campagnes werken. Nu nog de andere helft van de bevolking aan het zingen of neuriën krijgen”.

Onvoldoende afstand houden vergroot het risico op kop-staartaanrijdingen met meer dan 13 keer. In Vlaanderen is dat soort aanrijdingen goed voor 19% van alle letselongevallen en 14% van alle dodelijke ongevallen in het verkeer.

 

Veilige volgafstand checken: zo doe je dat

Neem een herkenningspunt langs de weg, bijvoorbeeld een verlichtingspaal of een brugpijler, en begin het refreintje “Last Night A DJ Saved My Life” te zingen van zodra je voorligger dat punt voorbijrijdt. Kom je zelf voorbij het herkenningspunt terwijl je nog aan het zingen bent, dan rij je te dicht en moet je de afstand tussen jouw voertuig en je voorligger vergroten. Zing je de iets langere versie, “Last night a DJ saved my life from a broken heart”, dan kom je uit op drie seconden, de veilige afstand op een nat wegdek.