Drinken en rijden blijft een probleem

11 ongevallen per dag met bestuurder onder invloed van alcohol

In 2018 gebeurden er in België 4036 ongevallen met doden of gewonden waarbij een bestuurder onder invloed van alcohol was, ofwel 11 ongevallen per dag. Dit betekent dat in 10,6% van alle letselongevallen er sprake was van een bestuurder die te veel gedronken had.

Dat is bijzonder veel, al is er ten opzichte van 2010 toch een verbetering vast te stellen. Toen waren er nog 5474 letselongevallen met een bestuurder onder invloed, ofwel 12% van het totale aantal letselongevallen.

1 op de 3 rijdt nadat ze alcohol hebben gedronken

Uit een gloednieuwe Europese enquête van Vias institute blijkt dat ongeveer 1 op de 3 Belgen (30%) toegeeft in de afgelopen maand met de wagen te hebben gereden nadat ze alcohol hadden gedronken. Dat is na Zwitserland en Portugal (allebei 34%) het hoogste percentage van de 28 EU-lidstaten. Op Europees niveau ligt het gemiddelde op 21%. Hongarije is met 5% de beste leerling van de klas, maar ook Zweden (8%) en Finland (9%) scoren goed.

1 op de 4 Belgische bestuurders heeft vorig jaar moeten blazen

Nochtans geeft 1 op de 4 Belgische bestuurders (24%) aan dat ze in het afgelopen jaar een alcoholtest hebben ondergaan. Dit ligt boven het Europese gemiddelde van 18%. Zo werden tijdens de zomerBOB-campagne van vorig jaar alleen al meer dan 324 000 controles uitgevoerd. 2,7% van de gecontroleerde bestuurders had toen te veel gedronken.

Goede afspraken maken goede vrienden 

Al te vaak laten Belgische bestuurders zich nog verleiden tot een glas en beginnen ze vervolgens ‘te tellen’ hoeveel ze nog mogen drinken om onder de limiet te blijven. Het is bijzonder gevaarlijk om op het moment zelf te beslissen wie nog in staat is om naar huis te rijden. Een BOB afspreken doe je dus altijd op voorhand, zo ben je altijd zeker dat je veilig thuis kan geraken.

Nieuwe campagne : ‘Helemaal BOB. Nul op!’

Tijdens deze zomercampagne ‘Helemaal BOB. Nul op!’ benadrukken de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde), Brussel Mobiliteit, Assuralia (de beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen), de Belgische Brouwers en Vias institute dat je pas echt helemaal BOB bent, als je niets gedronken hebt.

"Om het aantal verkeersslachtoffers te verminderen, moeten we resoluut blijven strijden tegen alcohol achter het stuur", zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. "Dat doen we met gerichte controles en campagnes. Nul op, iedereen BOB is de beste garantie om ongevallen én boetes te vermijden."

In Vlaanderen is de BOB-boodschap is vanaf maandag 10 juni te zien op de affichageborden langs de hoofdwegen en op de bussen van De Lijn. Ook de Kusttram wordt in een BOB-kleedje gestoken. In Brussel dragen de bussen van de MIVB de BOB-boodschap uit.

De BOB-Bende maakt deze zomer ook weer haar opwachting op de vele zomerfestivals zoals Brussels Summer Festival, de Lokerse Feesten en Summer Music Festival en onderzoekt hoe BOB-vriendelijk deze festivals zijn.

 

Download het campagnemateriaal: www.bob.be