De VSV vroeg 603 Vlaamse autobestuurders aan welke gedragingen ze zich het meeste ergeren bij andere automobilisten op de autosnelweg. Daaruit blijkt dat:

 • ruim de helft van de bestuurders (51%) zich ergert aan middenvakrijden, gevolgd door onvoldoende afstand houden (44%) en gsm-gebruik (42%);

 • zowat 3 op de 4 bestuurders (73%) zich de voorbije maanden stoorden aan middenvakrijders; middenvakrijden staat daarmee op de derde plaats in de ranglijst van vaakst voorkomend ergerlijk verkeersgedrag, na het niet gebruiken van de richtingaanwijzers (78%) en onvoldoende afstand houden (75%);

 • 4 op de 10 bestuurders nochtans toegeeft zichzelf af en toe te bezondigen aan middenvakrijden (27% deed dat de afgelopen maanden eenmalig, 13% meerdere keren).

Rekening houden met anderen

Het hoeft niet te verwonderen dat “asociaal” rijgedrag zoals middenvakrijden, het niet gebruiken van de richtingaanwijzers en onvoldoende afstand houden erg hoog scoort in de rangschikking van vaakst genoemde ergernissen. Het gaat stuk voor stuk om gedragingen die anderen hinderen of aan het schrikken brengen, en die zo zorgen voor reële risico’s in het verkeer.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts roept daarom donderdag 25 oktober uit tot de eerste Vlaamse Dag van de Hoffelijkheid in het Verkeer: “In het drukke verkeer ben je zelden of nooit alleen op de weg. Rekening houden met anderen is noodzakelijk om de dagelijkse verplaatsingen vlot en veilig te laten verlopen", aldus de minister.

Bloemetje voor hoffelijke bestuurders

Wie op donderdag 25 oktober, de Vlaamse Dag van de Hoffelijkheid in het Verkeer, tussen 7.00 en 11.00 uur ’s ochtends richting Brussel rijdt en even halthoudt op de autosnelwegparkings van Heverlee (E40), Waarloos (E19) of Wetteren (E40), maakt kans op een leuke attentie. VSV-vrijwilligers staan er klaar om hoffelijke bestuurders te belonen met een bloemetje en de voordelen van hoffelijk rijgedrag nog eens te benadrukken.

Middenvakrijden: wat is het precies?

De wegcode bepaalt dat je ook op autosnelwegen verplicht bent om rechts te rijden, behalve wanneer je andere voertuigen wil inhalen, bij grote verkeersdrukte (file) of wanneer wegwijzers boven de rijbaan bepalen dat je een specifieke rijstrook moet volgen om naar jouw bestemming te rijden. Na een inhaalmanoeuvre moet je je plaats rechts opnieuw innemen zodra je dat zonder bezwaar kan doen, behalve wanneer je onmiddellijk opnieuw wilt inhalen. Als je op de middelste rijstrook blijft rijden terwijl er rechts van jou plaats is om in te voegen en er geen sprake is van fileverkeer of borden die je verplichten om een andere rijstrook te volgen, ben je in overtreding. Je hindert dan andere bestuurders die jou eventueel zouden willen inhalen en je verplicht hen om daarvoor uit te wijken naar de linkerrijstrook. Middenvakrijden is een overtreding van de eerste graad en wordt bestraft met een onmiddellijke inning van 58 euro.

Hoffelijkheid in 10 tips

 1. Blijf niet op de middelste rijstrook van de autosnelweg rijden als er rechts voldoende plaats is.

 2. Blijf op veilige afstand van je voorligger (minstens twee seconden op droog wegdek, drie seconden op nat wegdek).

 3. Gebruik steeds je richtingaanwijzers om aan te geven dat je wilt uitwijken of van richting veranderen.

 4. Zigzag niet tussen andere voertuigen door.

 5. Pas je snelheid altijd aan aan de omstandigheden.

 6. Hou rekening met andere weggebruikers, in het bijzonder de meest kwetsbare.

 7. Blokkeer bij druk verkeer geen kruispunten, oversteekplaatsen of fietspaden.

 8. Iedereen maakt wel eens een fout, zit niet te foeteren op de anderen.

 9. Probeer ook in de grootste drukte je kalmte te bewaren.

 10. Hoffelijkheid werkt aanstekelijk: een bedankje of vriendelijk gebaar doen wonderen!

Heel wat van bovenstaande punten maken deel uit van de wegcode!