“Zichtbaar zijn in het verkeer is van levensbelang. Met Flashion Designers maken we zichtbaarheid hip voor jongeren, en geven we hen de gelegenheid om zelf hun favoriete kledingitems te ontwerpen. Hoe meer jongeren opvallen in het verkeer, hoe veiliger!”

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters

De lancering van de collectie valt samen met de Strapdag, de dag waarop extra aandacht gaat naar woon-schoolverplaatsingen te voet of met de fiets in het kader van de Week van de Mobiliteit. Reflecterende accessoires en fluokleuren kunnen er voor zorgen dat voetgangers en fietsers meer opvallen en beter zichtbaar zijn vanop grote afstand, zodat automobilisten hun snelheid kunnen aanpassen en ongevallen kunnen vermijden. Maar kinderen en jongeren zijn er doorgaans moeilijker van te overtuigen dat een goede zichtbaarheid van belang is voor hun veiligheid in het verkeer, terwijl net zij vaak te voet of per fiets de weg op gaan. Daarom startte de VSV in samenwerking met kledingketen JBC en schoenenwinkel Torfs vorig jaar onder de noemer “Flashion Designers” een ontwerpwedstrijd waarbij jongeren zelf zichtbaarheidsverhogende kledij konden uitdenken. De wedstrijd richtte zich op jongeren tot 18 jaar, de groep die zich vaker zelfstandig verplaatst en daarbij ook langere afstanden aflegt.

De VSV kreeg in totaal 1.528 ideeën binnen, veel meer dan verwacht. Daartussen zaten 1.397 ontwerpen die bruikbaar waren. Uiteindelijk selecteerde een jury van experts in totaal 13 ontwerpen voor schoenen en kledingstukken die samen met de indieners werden bekeken en verbeterd, tot ze klaar waren om in productie te gaan. Het resultaat ligt vanaf vandaag in de winkels. Bij Torfs gaat het om twee paar hippe sneakers voor jongens, kleurrijke regenlaarzen en een coole rugzak. Voor JBC ontwierpen de winnende designers kledij en accessoires. Het resultaat? Een flashy én op-en-top zichtbare fluocollectie van mutsen, handschoenen, jassen en scrunchies tot rugzakken en petten. Alle items uit de Flashion Designers-collectie zijn op een unieke en creatieve manier reflecterend zodat de ontwerpen niet alleen mooi zijn om te dragen, maar ook extra opvallen in het verkeer.

 

Bart Claes, CEO JBC: “Het is fantastisch om de creativiteit van de jongeren te zien en wat zij samen met ons team gecreëerd hebben. Ik ben ontzettend fier op het resultaat dat bijdraagt tot de veiligheid van onze jeugd op de straat. Zeker als je weet dat wij dit als lokale spelers met lokale jeugd verwezenlijkt hebben.”

Wouter Torfs, CEO Torfs: “Schoenen Torfs heeft een groot hart voor zijn jonge klanten en wil via deze actie een bijdrage leveren aan hun veiligheid van of op weg naar school! En misschien ontdekken we op deze manier wel een topdesigner!”

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters: “Zichtbaar zijn in het verkeer is van levensbelang. Met Flashion Designers maken we zichtbaarheid hip voor jongeren, en geven we hen de gelegenheid om zelf hun favoriete kledingitems te ontwerpen. Hoe meer jongeren opvallen in het verkeer, hoe veiliger!”

 

Aandacht voor zichtbaarheid belangrijk in ochtend- en avondspits

Uit de ongevallenstatistieken blijkt dat letselongevallen zowel bij voetgangers als bij fietsers duidelijk onderhevig zijn aan seizoenschommelingen. Vanaf de herfst verhoogt het aantal ongevallen met kwetsbare weggebruikers in de ochtend- en avondspits. De stijging is deels te verklaren door de korter wordende dagen in deze periode, waardoor voetgangers en fietsers vaker bij schemerlicht of in het donker op pad zijn, en dit in combinatie met erg druk autoverkeer. De verminderde zichtbaarheid vergroot het risico dat kwetsbare weggebruikers worden aangereden. Dit patroon zien we ook bij ongevallen met jongere voetgangers en fietsers van 10 tot 18 jaar. In het laatste kwartaal van 2019 werden in totaal 65 voetgangers en 262 fietsers het slachtoffer van een ongeval tijdens de ochtend- en avondspits, onder hen vielen 11 zwaargewonden en 1 dodelijk slachtoffer.

Meer informatie: www.flashiondesigners.be