Weet jij wat je moet doen als er tijdens de rijles een verkeersongeval gebeurt of een noodsituatie zich voordoet? Deze EHBO-opleiding voor rijlesgevers is een intensieve training die je de nodige kennis aanreikt en vereiste vaardigheden aanleert om effectieve eerste hulp te verlenen. Deze training focust op de specifieke behoeften en uitdagingen waarmee rijlesgevers te maken kunnen krijgen.

Programma

Deze opleiding wordt gegeven door een lesgever van het Rode Kruis. Het Rode Kruis staat bekend om zijn uitgebreide expertise en jarenlange ervaring op het gebied van noodhulp en medische training.  

08:30 Onthaal
09:00

Inleiding EHBO en principes van eerste hulp

09:30 Vier stappen in eerste hulp: demonstratie en praktische oefeningen
10:45

Reanimatie en AED-training, incl. praktische oefeningen

12:15

Lunch, aangeboden door de VSV

13:00

Behandeling van verkeersgerelateerde verwondingen: bloedingen, brandwonden, hoofd- en wervelletsels

14:45

Behandeling van verkeersgerelateerde verwondingen: ademhalingsproblemen, letsels aan ledematen (incl. praktische scenario-oefeningen)

16:00

Evaluatie, vragen en afsluiting

Praktisch

Wat leer je?

  • Je leert de basisprincipes van eerste hulp en de 4 essentiële stappen om snel en doeltreffend hulp te verlenen.
  • Je leert de correcte technieken voor reanimatie en het gebruik van een automatische externe defibrillator (AED) om snel en adequaat te reageren in geval van een hartstilstand.
  • Je leert veelvoorkomende verwondingen herkennen en behandelen die zich kunnen voordoel bij verkeersongevallen, zoals bloedingen, brandwonden, hoofd- en wervelletsels, ademhalingsproblemen en letsels aan de ledematen.
  • Je doet praktische scenario-oefeningen om je kennis en vaardigheden toe te passen in realistische situaties die zich kunnen voordoen tijdens de rijlessen of op de weg.

Voor wie?

De opleiding is specifiek gericht naar gebrevetteerde rijlesgevers, omdat we verder bouwen op de kennis uit de brevettenexamens. 

Opgelet! Om iedereen de kans te geven deze opleiding te volgen, kunnen maximaal 5 rijlesgevers per rijschoolvestiging deelnemen. Wil je toch meer dan 5 rijlesgevers inschrijven, mail naar rijopleiding@vsv.be en dan bekijken we samen je aanvraag.

Erkende bijscholing

De opleiding is goedgekeurd als erkende bijscholing voor 7 opleidingsuren bij de Vlaamse overheid voor punt 1 en punt 5.  

Enkel als je de volledige opleiding volgt, heb je recht op een getuigschrift met daarop het onderwerp en aantal vormingsuren vermeld. De VSV of de lesgever aangesteld door de VSV bezorgt geen getuigschrift dat niet strookt met de werkelijkheid.

Partners

KMO-portefeuille

Rijscholen en rijlesgevers die een opleiding volgen bij de VSV kunnen een beroep doen op de kmo-portefeuille in het kader van de ‘beroepsspecifieke competenties’. Een subsidieaanvraag van de kmo-portefeuille moet online en binnen de geldige termijn worden ingediend. Je doet dat bij voorkeur voor de start van de opleiding, maar het is mogelijk tot 14 kalenderdagen na de startdatum. Na die periode is subsidiëring helaas niet meer mogelijk.

Het registratienummer van de VSV is DV. O105597. Op vlaio.be lees je meer over de voorwaarden en procedure.

Algemene voorwaarden

Als je voor deze opleiding inschrijft, ga je akkoord met de algemene voorwaarden.

Contacteer VSV

Heb je een vraag over de opleiding? We helpen je met plezier verder. Mail ons op rijopleiding@vsv.be

Datum
Programma
Locatie
22/10/24 09:00 - 17:00
Eerste hulp bij verkeersongevallen: EHBO voor rijlesgevers - Goedgekeurd voor punt 1 & 5
Vlaams Administratief Centrum Gent Virginie Lovelinggebouw Koningin Maria Hendrikaplein 70 9000 Gent
Datum
Programma
Locatie
13/12/24 09:00 - 17:00
Eerste hulp bij verkeersongevallen: EHBO voor rijlesgevers - Goedgekeurd voor punt 1 & 5
Vlaams Administratief Centrum Rik Woutersgebouw Stationsstraat 110 2800 Mechelen